Министерството на туризма одобри за финансиране 2683 заявления по  Схема

...
Министерството на туризма одобри за финансиране 2683 заявления по  Схема
Коментари Харесай

Туристическите фирми ще получат държавна помощ от 30 млн. лева

Министерството на туризма утвърди за финансиране 2683 заявки по  Схема за даване на безплатни средства за подкрепяне на туристическия бранш за компенсиране на загуби, зародили директно и/или индиректно от рестриктивните мерки в активността на компаниите заради въведените противоепидемични ограничения. За тях са планувани общо 30 млн. лв. , оповестиха от ведомстното.

Мярката съставлява скица за държавна помощ под формата на директни безплатни средства според раздел 3.1 от Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на COVID-19. Кандидатстването за приемането на помощ бе в Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ) в интервала сред 28 януари и 4 февруари.

Безвъзмездните средства се дават еднократно за компенсиране на загуби, зародили директно и/или индиректно от рестриктивните мерки в активността на компаниите заради въведените противоепидемични ограничения. Парите са разпределени на симетричен принцип по отношение на броя на утвърдените заявки за подкрепяне и осъществения оборот през 2019 година без Данък добавена стойност, само че не повече от 20% от осъществения оборот през 2019 година без Данък добавена стойност, като самостоятелен оптимален размер за допустимите претенденти в туристическия бранш. Помощта не може да бъде повече от размера на загубата, която е разликата на цената на осъществения оборот през 2019 година без Данък добавена стойност минус сумарната стойност на осъществения оборот през 2020 година без Данък добавена стойност и всички получени държавни помощи през 2020 и 2021 година.

Общият брой прегледани заявки за кандидатстване бе 3180 бр., като от тях до финансиране са позволени 2683 заявки.

Средствата ще бъдат преведени по банков път на утвърдените компании.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР